Studenckie Koło Naukowe „Towaroznawców” powołane zostało z inicjatywy grupy studentów kierunku Towaroznawstwo w Państwowej Wyższej Szkole Zawodowej im. S. Pigonia w Krośnie. Celem Koła jest rozwijanie i pogłębianie wiedzy związanej z szeroko pojętą dyscypliną towaroznawstwa. Studenckie Koło Naukowe zostało założone przez studentów, którzy w praktyczny sposób chcą wykorzystać wiedzę zdobytą podczas studiów oraz rozwijać swoje zainteresowania związane z poszerzaniem wiedzy i pracą naukową w zakresie technologii żywności, biotechnologii, towaroznawstwa przemysłowego. Badania prowadzone przez SKN Towaroznawców obejmują analizy chemiczne, instrumentalne oraz ocenę sensoryczną żywności. Studenci doskonalą umiejętności pracy w laboratorium. Cele Koła realizowane są poprzez doskonalenie wiedzy, opracowywanie projektów naukowych, uczestnictwo w konferencjach i seminariach naukowych oraz przygotowywanie artykułów naukowych na podstawie przeprowadzonych badań.
Opiekunowie naukowi Koła: dr inż . Stanisław Zając
W dniu 30 listopada 2017 roku odbyło się spotkanie Studenckiego Koła Naukowego Towaroznawców. Spotkanie było okazją do wyboru nowych struktur władz oraz wyznaczeniem sobie nowych kierunków działań i zadań do realizacji. Nowym przewodniczącym koła została Kamila Kraś a sekretarzem Monika Gumienna z I roku kierunku Towaroznawstwo.
Wykaz zadań przewidzianych do realizacji przez członków
Studenckiego Koła Naukowego Towaroznawców
w roku akademickim 2017/2018
1. Agnieszka Szydło, Natalia Grzesik. 2016. "Produkty tradycyjne i regionalne w województwie podkarpackim" – poster - III Międzynarodowa Konferencja Pasterska „Krajobraz kulturowy Karpat – wspólne dziedzictwo człowieka i przyrody". Zakopane
2. Agnieszka Szydło, Natalia Grzesik. 2016. "Zasoby zwierzyny łownej w województwie podkarpackim" – poster - III Międzynarodowa Konferencja Pasterska „Krajobraz kulturowy Karpat – wspólne dziedzictwo człowieka i przyrody". Zakopane
3. Kinga Śnieżek, Joanna Słota. 2016. Preferencje konsumentów w zakresie zakupu i spożywania produktów mlecznych. XLV Seminarium Studenckich Kół Naukowych organizowane przez Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie w dniach 25 kwietnia 2016 roku.
4. Kinga Śnieżek, Joanna Słota. 2016. Preferencje konsumentów w zakresie zakupu i spożywania miodów . XLV Seminarium Studenckich Kół Naukowych organizowane przez Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie w dniach 25 kwietnia 2016 roku.
5. Dominika Krochmal, „Czynniki warunkujące zakup czekolady przez konsumentów powiatu krośnieńskiego” V Konferencja Naukowa „Studenckie Dni Jakości – Rola towaroznawstwa w kształtowaniu współczesnego rynku”, 25-26 lutego 2016 roku.
Członkowie SKN Towaroznawców brali udział w następujących konferencjach naukowych:
1. III Międzynarodowa Konferencja Pasterska „Krajobraz kulturowy Karpat – wspólne dziedzictwo człowieka i przyrody". 7-8 marca 2016 w Zakopanem
2. XLV Seminarium Studenckich Kół Naukowych organizowane przez Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie w dniach 25 kwietnia 2016 roku.
3. III Międzynarodowa konferencja "Rośliny zielarskie, kosmetyki naturalne i żywność funkcjonalna. Bezpieczeństwo żywności i pasz", 12 – 13 maja 2016 roku organizowana przez Państwową Wyższą Szkołę Zawodową im. S. Pigonia w Krośnie.
W dniu 5 maja 2015 roku w Państwowej Wyższej Szkole Zawodowej w Krośnie odbyła się III Ogólnopolska Konferencja Studenckich Kół Naukowych - Badania i innowacje z perspektywy młodego naukowca.
Celem konferencji było stworzenie płaszczyzny do rozwijania naukowych zainteresowań studentów, wymiana doświadczeń a także tworzenie inicjatyw w poszukiwaniu nowych rozwiązań dla doskonalenia i rozwoju gospodarki.
Konferencja odbyła się w następujących panelach tematycznych:
I - Wyzwania zdrowia, aktywności fizycznej i żywienia człowieka w XXI wieku
II - Dylematy, wyzwania i perspektywy współczesnej działalności gospodarczej
III - Innowacje technologiczne w życiu codziennym
IV - Zmiany w języku i kulturze współczesnej
V - Turystyczna aktywność studentów i studenckich kół naukowych
VI - Edukacja wobec wyzwań współczesności
W konferencji czynny udział wzięli studenci kierunku Towaroznawstwo. Studentki SKN Towaroznawców Patrycja Kuzian i Joanna Wójcik w ramach I panelu wygłosiły referat pt. Wykorzystanie nanorobotów w medycynie. Za wystąpienie i innowacyjność badań zostały wyróżnione III miejscem w swoim panelu. Referat został przygotowany pod opieką opiekuna koła naukowego dr inż. Janusza Kilara.
W sprawy organizacyjne zaangażowane były studentki II roku Towaroznawstwa Kinga Śnieżek oraz Joanna Słota.
Dziękujemy studentom za zaangażowanie, gratulujemy wyróżnień i życzymy dalszych sukcesów naukowych.
W dniach 27-28 kwietnia w Olsztynie odbyło się XLIV Seminarium Studenckich Kół Naukowych. W seminarium wzięły udział studentki PWSZ Joanna Słota i Kinga Śnieżek.
Zaprezentowały publikację pt. "Produkty tradycyjne i regionalne z Podkarpacia" oraz e-poster pt. "Analiza preferencji konsumentów dotycząca spożycia napojów mlecznych fermentowanych" przygotowany na podstawie własnych badań ankietowych. Wieczorem odbyła się biesiada dla wszystkich uczestników konferencji w bardzo malowniczej okolicy Olszyna. W drugim dniu uczestnicy zwiedzali miasto i zabytkowe budowle w okolicy.
Konferencja naukowa Studenckie Dni Jakości, organizowana przez Naukowe Koło Towaroznawstwa „CARGO” działające przy Akademii Morskiej w Gdyni, odbyła się w dniach 26-27 lutego 2015 roku. Jej hasło przewodnie brzmiało: „Towaroznawstwo w zrównoważonym rozwoju”. W ramach bloku tematycznego „Rola współczesnego towaroznawstwa w kreowaniu innowacyjnych technologii” studentki towaroznawstwa PWSZ w Krośnie – Patrycja Kuzian i Joanna Wójcik, przedstawiły prezentacje zatytułowane: „Nanotechnologia w budownictwie” oraz „Nanotechnologia w medycynie, farmacji i kosmetyce”.
Celem pierwszego wystąpienia było ukazanie wpływu nanotechnologicznych rozwiązań na rozwój budownictwa. Został zaprezentowany m.in. wpływ grafenu na poprawę wytrzymałości materiałów kompozytowych, korzyści z wykorzystania nanorurek jako elementów zbrojenia betonu, a także samooczyszczanie i samonaprawialność betonu.
Drugi wystąpienie obejmowało ukazanie zastosowania nanocząstek srebra, tlenku cynku(II), złota, platyny czy miedzi w medycynie oraz przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym. Zostały również zaprezentowane nowoczesne metody wykorzystujące nanotechnologię w diagnostyce i leczeniu nowotworów.
Dzięki wspaniałej organizacji w ramach konferencji uczestnicy mieli okazję zwiedzić statek „Dar Pomorza” oraz planetarium, a także uczestniczyć w imprezie integracyjnej w Klubie Studenckim „Bukszpryt”.
Poza priorytetowymi walorami edukacyjnymi wyjazd miał również formę rekreacyjną. Krośnieńskie studentki na czele ze wspaniałą opiekun-przewodnik - dr Anną Pietrasz, miały okazję zobaczyć molo w Orłowie, Stare Miasto w Gdańsku czy molo w Sopocie.
W dniu 10.04. 2014 Studentki Koła Naukowego Towaroznawców pani Ewelina Ginalska oraz pani Jowita Matysik-Gliwa wzięły udział w V Ogólnopolskiej Sesji Kół Naukowych pt. „Wyzwania XXI wieku – Człowiek, kultura, nauka, postęp” w Państwowej Wyższej Szkole Zawodowej im. prof. S. Tarnowskiego w Tarnobrzegu. W trakcie konferencji został zaprezentowany referat na temat " Preferencje konsumentów dotyczące spożycia miodów".
Studentki Koła Naukowego Towaroznawców w dniu 18 kwietnia zaprezentowały na I Międzynarodowej Konferencji “Ziołolecznictwo, biokosmetyki i żywność funkcjonalna” postery: Marlena Wójtowicz “Wpływ lipofilowości surowców kosmetycznych na przenikanie przez skórę”, Agnieszka Szałankiewicz “Właściwości ekstraktów roslinnych bogatych w bioflawonoidy”, Jolanta Gazda “Ekstarkcja flawonoidów z wybranych surowców roślinnych (zielona herbata)”
Doświadczenia w laboratorium mikrobiologii - ocena mikrobiologiczna pomieszczeń